Hur jag fann Greta Bromans släkt

Ibland kör man fast i letandet efter sina anor. Man lämnar dom ett tag för att senare återuppta letandet. Men det är väl en del av tjusningen med att släktforska, detta detektivarbete. I mitt forskande på mina barns farmors anor hade jag kommit fram till Smeden Anders Krasse och hans hustru Greta Broman. De bodde i Almesåkra där Anders var smed på Viebäck. De fick fyra barn, Anna Margareta f.1793, Johan Peter f. 1796, Sven Gustaf f. 1800 och Anders Magnus f.1805. Alla födda i Almesåkra. Sonen Sven Gustaf dör i bröstsjuka knappt 5 år gammal. År 1806 gick färden till Bringetofta socken där de bosatte sig bo torpet Krogen under Hjertsöla. Här dör Anders 45 år gammal i bröstsjuka. Greta flyttar 1817 till backstugan Lugnet. Dottern Anna Margareta bor i Bringetofta, hon gifte sig 1820 med Johan Magnusson och bor bla i Storkvarnen där maken är mjölnare ett tag, Torp Holmen och Hjertsöla Södergård hos sin dotter Anna Sofia och hennes man Pehr Johan August Ågren för att 1850 flytta till backstugan Lugnet hos sin mor.

 Födelseort var?

Greta skulle enligt hfl vara född 1765 och Anders 1766. Efter letande i både Almesåkra och Bringetofta efter både födelse och giftemål kammade jag noll. En ledtråd hade jag, om än så liten. I hfl för 1839-44, när hon bodde på backstugan Lugnet, står det att hon vistas i Kalmar län. Som sagt var en liten ledtråd, Kalmar län är stort. Jag tänkte att hon kanske vistas hos ett barn som bor där. I nästa hfl för åren 1845-49 står en notering att Greta har dött i Kalmar län i april 1846. Jag kollade upp barnen, Johan Peter och Anders Magnus och BINGO. Johan Peter flyttar till Virserum socken 1811 och Anders Magnus till Tuna socken 1821. Jag kollar i Virserum, men här finns inga inflyttningslängder för detta år och en koll i dödboken 1846 gav inget heller. Ok, jag kollar den andra sonen, han som for till Tuna, men här finns heller inga flyttlängder för detta år. En koll i dödboken då. Fram med år 1846, jag närmar mig rätt sida och jag riktigt känner att hon finns här. YES! Där var hon, Greta Krasse död 21 april 1846 i Carlsfors. Död i bröstfeber. Här står även att hon föddes i Frödinge socken i november 1766, och att hon var skriven i Bringetofta socken. Snacka om att bli glad, det var nästan så man hoppade ur stolen. Ett tyst tack till prästen i Tuna.

 Frödinge

Snabbt fram med Frödinge sn och födelseboken för 1766. Fadern var snickaren Johan Broman och modern Greta Nilsdotter, boende i Lidhult. Husförhörslängder för Frödinge börjar inte förrän 1776. Efter en stunds letande fann jag att här var dem inte kvar. Utflyttningslängder mellan 1766-1776 fanns, så det var att kolla i hopp om att hitta dem där. Där fanns han, Johan Broman flyttar till ????ström, 1771. Men vad står det, första delen av ordet är svårläst, slutledet är jag nästan säker på att det står ”ström”. Det finns många platser som slutar på ström så där jag ger upp det spåret för tillfället.

 Pappersbruket Carlsfors

Tillbaka till Tuna socken och husförhörslängden. Carlsfors, var ligger det då? Det fanns inte med i gårdsregistret. Så in på lantmäteriets hemsida och kolla. Det ligger mitt emellan Tvingen och Storyttern. Fast det ligger i Kristdala socken.!? Jag kollar upp att östra delen av Tuna socken nu finns i Kristdala församling. OK!. Till slut hittar jag det. Carlsfors är ett pappersbruk. Här hittar jag sönerna Johan Peter och Anders Magnus, gesäller på pappersbruket. Greta finns inte nämnd här. Överst står pappersfabrikören C. H. Kastman och hans hustru Britta Helena Broman! Hon var född 1763 i Frödinge! Det måste vara Gretas syster. En snabb koll i Frödinge igen och det var det. Hittar ytterligare en syster Anna Maja f. 1760.

 Anders Magnus Krasse

 Tillbaka till Tuna. Gretas son Johan Peter dör i april 1832 i feber. Sonen Anders Magnus jobbar kvar, gifter sig 1830 med Johanna Katarina Johansdotter och får 4 barn varav 2 dör i unga år. Johanna Katarina dör 1840. Anders Magnus gifter om sig med Karolina Gustava Ahlström och får ytterligare 6 barn. Två av barnen dör också de unga. Efter att C H Kastman och Helena Beata har dött blir Anders Magnus Fabrikör på Karlsfors pappersbruk.

 Carl Henrik Kastman

 Carl Henrik var fabrikör på Carlsfors Pappersbruk, han dör 1837 i vattensot och hans hustru Britta Helena dör i mars 1846 i slag. De var enligt dödboken barnlösa. Här finns också en änka Anna Kastman, f. 1737 i Frödinge och en fosterdotter Beata Carolina, f. 1808 i Kråkshult. Kråkshult nästa!

 Beata Carolinas föräldrar är: Magnus Kastman och Anna Elisabeth Kjellman. Född i Blomsholm. I Blomsholm hittar jag också Börje Kastman, f. 1778 och Carl Henrik Kastman. Carl Henrik flyttar till Virserum 1806. Jaha, nu har jag lite mer att gå efter. 3 bröder Kastman.

Vad gör jag nu? Jag vet fortfarande inte när Greta kom till Almesåkra och när hon gifte sig. Jag bestämmer mig för att följa systern bakåt i tiden. Carl Henrik och Britta Helena kom från Virserum 1816 (enligt hfl i Tuna). En titt i Virserum, och jag hittar dom på Fröåsa pappersbruk, var annars. Här står dock att de kom från ????torp 1806 (men det är lite svårläst). Jag kollar om de är vigda både i Virserum och Tuna men hittar inget här. Då får jag väl följa Carl Henrik, någon gång träffar han väl på sin Britta Helena. Vimmerby nästa!

Carl Henrik föddes i Hartorpet, Vimmerby lfs 1776. Jag hade också namnen på två bröder, Magnus och Börje. Kollar upp dessa i födelseboken också för att vara säker på släktskap. I Vimmerby hfl hittar jag även fler barn: Maria f. 1754, Lars f. 1760, Anna f. 1764, tvillingarna Magnus och Stina f. 1766, Lena f. 1771, Catharina f. 1771, Diedric f. 1774, Carl Henrik f. 1776, Börje f. 1778. Föräldrarna var skogvaktaren Börje Nilsson och Anna Nilsdotter. Efter en titt i hfl för år 1782 var Börje Nilsson mycket sjuk och eländig. Han var dessutom 18 år äldre än sin hustru Anna. Börje var tidigare gift med en Kerstin Jonsdotter.

 Johan Broman

Jag började kolla upp vart Johan Broman hade flyttat och ett namn dök bara upp i huvudet, Pauliström. Det ligger i Karlstorp sn. Carl Henrik och Helena Beata kom ju från en plats som slutar på –torp. Det kunde ju vara Karlstorp. Det ligger ju inte långt från Virserum. Karlstorp nästa!

Fortsättning följer!

 

Denna e forskning gjorde jag för typ 11-12 år sedan med Genline och en mycket seg internetuppkoppling kommer jag ihåg. Detta skrevs ner för typ 11 år sedan för att jag skulle publicera i Släktposten, men det blev aldrig av. Så därför tar jag upp det här.

11 jan 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)