Johan Broman med familj

Johan Broman

 Jag började kolla upp vart Johan Broman hade flyttat och ett namn dök bara upp i huvudet, Pauliström. Det ligger i Karlstorp sn. Carl Henrik och Helena Beata kom ju från en plats som slutar på –torp. Det kunde ju vara Karlstorp. Det ligger ju inte långt från Virserum. Karlstorp nästa!

I Pauliström bruk, Karlstorp socken hittade jag Byggmästaren Johan Broman född 1729 och Greta Nilsdotter född 1731 med barnen Britta Lena, Greta och Anna Maria. Följde dem i längderna och till slut står det på Greta, ”gift bortflytt till Almesåkra socken”. BINGO. Snabbt till vigselboken. Där 1792 den 30/6 hittar jag att hon gift sig med smeden Anders Krasse från Fredriksdals herrgård i Almesåkra. Snacka om att bli lycklig. Idogt letande lönar sig.

Men en släktforskare nöjer sig inte med det, eller hur? Nu kom ju nästa kluriga fråga, var kom Anders ifrån, och var hittade hon honom? En sak var ”säker”, hon måste ju ha träffat honom i Karlstorp. Pauliströms bruk där finns det smeder. Så det var bara att leta i hfl och hittade ”Bruksdrängarna” Johan Krasse, enligt hfl f. 1766-09-15, Johan överstruket och ersatt med Anders, flyttat till Almesåkra socken 1790. Under honom står Jonas Krasse, död 1789 i Karlskrona. Bror?

 Krasse

 Ja, då var frågan varifrån kom Anders o Jonas? Kollar i födelsebok för Karlstorp, ingen där. Krasse - vad det ett släktnamn eller tog dem det som bruksdrängar? Kändes mer troligt att det var ett släktnamn, så då borde fadern heta Krasse också. Kanske han också var smed. Inte ovanligt att söner tar sin fars yrke. Kollade i socknar runt omkring efter något bruk eller liknande. Vilka socknar ligger runt Karlstorp? Kolla kartan, hm, Alseda där fanns ett bruk har jag för mig. Hittade i Alseda Ädelfors bruk. Mycket riktigt, tur ska man ha ibland. Under Ädelfors bruk, Kronoborg hittar jag, smeden Sven Krasse, 41, Annika Olofsdotter, 38, sönerna Jonas, 9, Johannes 6, och Anders 4, Katarina 13. Stämmer rätt bra med åldern på Anders 4 år och en bror Jonas. Kollar födelsebok för Alseda, hittar en Anders född och död 1759, Jonas född 1761, Johannes 1763, men ingen Anders. Kollar runt i närliggande socknar men hittar ingen Anders född ca 1766. Har prästen glömt att skriva in honom, har stött på det tidigare. Kollar om Sven och Annika gifte sig i Alseda, hittar dem gifta där 1755, han smedsgesäll Sven Andersson Krasse. Hon kom från Ekeberg, som ligger i grannsocknen Ökna. Familjen flyttar sedan till Korshorvet i Ökna socken. Här dör Sven 1788. Annika flyttar till Strömstorpet i Ökna. Här bor vad jag tror är dottern Katarina, och även hennes dotter Maria med hennes son. Annika dör här 1802.

 

Om detta är Anders far och mor med familj vet jag inte., då jag inte har hittat Anders födelsenotis. Forskning pågår lite då och då. Någon därute som också forskar på Krasse och smeder från dessa trakter? Återkommer om jag hittar något av intresse.

21 jan 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)