Nils Jonasson Lindbom

Stina Nilsdotter, hans dotter, min FM MF FM. Hon var gift med Johan Boman, ryttare, dragon i N Sandsjö socken. De bodde bla i Rödja Djuragård, Jonas hälftenbrukare, sedan T Sällebäck, och Dragon Torpet Söderskog. Jonas dör 1823 i Sällebäck han ska enligt husförhörslängden vara född 1760. Stina den 10/4 1763. Vilket jag tyckte var lite kul då jag på dagen är född 201 år senare. Stina och Jonas hade två barn Johannes född 1798 och Peter Magnus född 1801. Stina dog på fattighuset i N Sandsjö 1844.

 

Hur hittade jag detta? Jo, jag bad Sven Danielsson göra en sökning då han har skrivit av husförhörslängder för N Sandsjö. Ministerialböcker finns ju inte kvar tyvärr. Det var då jag fick var de hade bott och jag kunde kolla själv.

 

Jonas hade varit gift två gånger innan. Först med Annika Månsdotter, som dog i barnsäng 1792. Ett barn som dog vid födseln. Andra gången med Annika Gise(Gisle)dotter, död 1797 i lungsot. Två barn födda 1793 och 1795.

 

I Torp Bodaryret fann jag då hans två första fruar och även Stina hans tredje fru. På henne står då: ”vide Knävelsby, fader Nils Linbom i Torset”. Aha, då kommer hon från grannsocknen Vallsjö. I Knävelsby, Vallsjö hittar jag hälftenbrukaren Nils Lindbom, f. 1736, hustrun Lisa Håkansdotter f, 1767, sönerna Johannes, 1777, Petter, 1781 och Stina, 1765. På Stina står det: ”gift 1798 till Boda ryttartorp”. Hm stämmer bra, men Lisa kan ju omöjligt vara hennes mamma. Stina är nu född 1765 i stället för 1763. Kollade vigselboken i Vallsjö och fann dem här 10 januari, men är överstryket och prästen har skrivit in att det är infört i Sandsjö kyrkobok. Lysningen skedde i Vallsjö kyrka. Vigsel skedde i Sandsjö. Men det går ju inte kolla anteckningarna där då dessa inte finns kvar.

 

I Torset hittade jag Nils Johansson, med fru Lisa och sonen Johannes. Efter ytterligare sökande hittade jag han i Vallsjö Storegård där sonen Johannes bodde med fru och barn. Nils inhyse på undantag med frun Lisas. Här heter han Jonsson. Vilket senare bekräftades med en bouppteckning på Nils. Där fick jag ytterligare en dotter till Nils, Catarina.

 

Kollade födda i Vallsjö socken men hittade inget av barnen här. Så vem mamman var och var Stina föddes har jag under många år försökt hitta. Så för drygt 1 år sedan gav jag mig sjutton på att jag skulle hitta vad jag sökte. Ett infall just då egentligen. Det enda som gällde, kände jag, var att söka i omkringliggande socknar. Ett mycket tidsödande jobb. Jag letade efter Stina född ca 1763-65, och även efter en Nils Jonsson Lindbom gift före 1764 typ då Stina föddes. Jag letade igenom Skepperstad, Hjärtlanda, Hultsjö, Bringetofta, Nävelsjö, Lannaskede och Fröderyd efter vigda och födda barn. Kan säga att det fanns många Nils Jonsson. Efter mycket letande och ”svidande” ögon i stundom svårlästa böcker fick jag napp. En Johannes Nilsson född i Lannaskede, Broby Klostergård, moder Annika Månsdotter. Även Petter född 1781 på samma ställe. Yes ! Hittade även en Jonas född 1783 och död 1784. Nu finns inga hfl i Lannaskede före 1790, men testar den och ser om det bor här. Hittar familjen i Broby Skattegård. Annika struken hittar henne död 1794 och en ny fru Lisa Håkansdotter. Hon kom 1795 från Fröderyd.

 

Hittar dom gifta i Fröderyd 1794 21/12. 1796 går färden till Vallsjö. Hittar han gift med Annika i Fröderyd 1776 10/3. Han änkling hon från Äsprilla. Hm, första fru måste då vara död innan, förhoppningsvis i Fröderyd. Kollar vigda om han är gift innan 1776 här, inget napp. Troligtvis inte för långt innan han gifte sig, han har ju små barn som någon ”måste” ta hand om. Börja leta igen i dödböcker. Då jag inte vet namnet på henne så hoppas jag att prästen skrivit vem hon var gift med. Lite tur ska man ha. Prästen i Fröderyd vid denna tidpunkt skriver väldigt mycket om den döde. Så i april 1773 hittar jag en Sara Johansdotter död i Nackastöm, Fröderyd. Här står vem hennes föräldrar är. Att hon var gift innan med Nils Johansson från Fågelleken i Bäckaby, andra giftet med Nils Jonsson. Även att han var från Skepperstad socken, Målarehemmet. Ja en hel sida om henne. Alltså en del präster är helt underbara och skriva så mycket om en person! Ja då var det bara att bege sig till Bäckaby.

 

I husförhörslängden Fågelleken, 1754-1760 hittade jag en Sara gift med en Nils Johansson med barnen Helena och Lisbeth. Det var även inklämt gift 29/12 1754. Nils född 1727 och Sara född 1732.

I Bäckaby födelsebok hittade jag döttrarna Helena och Lisbeth födda i Fågelleken.

Kollade om de var gifta i Bäckaby det var dom inte. Då husförhörslängden för Bäckaby åren 1754-1760 fanns i Fröderyds bok så tänkte jag att kanske kan hon komma från Fröderyd? Det står i hfl ”från B ???å??” någonting. Som faddrar till barnen hittade jag en från Bråten, Fröderyd socken. Aha, kan hon komma därifrån. Raskt över till Fröderyd. Kollar vigselboken för Fröderyd. Bingo ! där den 29/12 gifter hon sig med Nils Johansson från Fågelleken och hon kom från Bråten ! Yes J

 

Kollar vigselboken för Bäckaby. Hon kanske gifter sig med Nils Lindbom här. Där den 26/12 1762 hittade jag en Nils Jonsson från Hultsjö, gift med änkan Sara Johansdotter i Fogelleken i Bäckaby! Livet är underbart ibland. När man får lön för mödan.

 

Kollade hfl för Bråten och där finns en Johan och Lisbeth med barn, bla en Sara född 1732. Kollar födelseboken och hittar föräldrarna Johan Bryngelsson och Lisbeth Nilsdotter i Bråten.

 

Sen var det då var Stina var född? Kollar i Bäckaby födelsebok och hittar Stina här, född 10/11 1763. Nils heter här Jonasson. Letar efter en Catarina men hittar ingen i Bäckaby och testar Fröderyd. Där får jag napp, Catarina född 28/9 i Hökhult Norregård.

 

I Skepperstad hittar jag även Nils Jonsson Lindboms föräldrar. Jonas Nilsson och Helena Börjesdotter. Känner mig ganska nöjd med detta. Idogt arbete lönar sig. Så leta på ni släktforskare därute. Förr eller senare stöter ni på dem. Ge inte upp !

8 feb 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)